Cristale de cistină și alți uroliți din sediment urinar
Imagini cu cristale de cistină, oxalat de calciu, trifosfat de calciu, acid uric. Sediment urinar, imagini la microscop.

Modalitatea de obținere a acestor cristale:
- s-a recoltat prima urină de dimineață a unui cistinuric timp de 3 zile consecutiv, în același recipient;
- în fiecare dimineață, înainte de a adăuga noua probă, s-a decantat urina din vasul colector, pentru a păstra sedimentul și a îndepărta urina excedentară;
- urina a fost păstrata la temperatura camerei, la nivelul pardoselii, temperatura ambiantă fiind de 15-18 grade Celsius;
- în cea de-a 3-a zi, la câteva ore după adăugarea ultimei probe, s-a decantat toată urina din vasul colector, până la câțiva mililitri care conțineau și sedimentul acumulat.
Acest sediment a fost examinat. S-a observat cu ochiul liber că sedimentul conține un nisip foarte fin, formațiuni alb-gălbui cristaline, fără a se distinge forma lor. Cu o lupă de citit deja se conturau unele forme poligonale ale cristalelor.
La microscop s-au văzut în mod clar formele hexagonale caracteristice ale cristalelor de cistină.
Interesant este faptul că alături de cistină s-au găsit și cristale de oxalat de calciu, fosfat de calciu, acid uric, etc., cristale a căror formare a fost favorizată, cel mai probabil, de procesul de concentrare a urinei.




