COVID-19 și afecțiunile renale

COVID-19 poate afecta rinichii, putând duce la insuficiență renală, cu necesitatea de dializă, sau la agravarea stării generale a organismului infectat.

Este din ce în ce mai clar că infectarea cu SARS-COV2 poate să afecteze organismul în mai multe moduri. Dacă inițial se presupunea că infectarea provoacă daune în principal sistemul respirator, odată cu trecerea timpului și apariția unui număr din ce în ce mai mare de cazuri de infectare, s-a observat că efectele produse de un episod de boală COVID-19 nu se opresc aici. Printre victimele colaterale ale infectării cu noul coronavirus se află și sistemul excretor, în speță aparatul urinar. Concret, boala COVID-19 poate duce la apariția unei insuficiențe renale, de o amploare mai mică sau mai mare. Această insuficiență renală poate fi o condiție trecătoare, urmată de reluarea funcțiilor renale în cazurile fericite, poate duce la la dependența de dializă, sau poate provoca chiar decesul, în cazurile grave.

Iată câteva observații și mărturii dintr-un articol apărut în 2 iunie 2020 în “Eyewitness news”: (https://abc7ny.com/coronavirus-update-nyc-new-york-in/6224884/)

[…]“Estimăm că 30% din pacienții de la terapie intensivă dezvoltă afecțiuni acute ale rinichilor”, spune dr. David Goldfarb, șeful secției de nefrologie de la New York Harbor VA Medical Center (Centrul Medical pentru Probleme ale Veteranilor, New York)", lucru la care medicii nu se așteptau inițial, și nici nu aveau cum să-l prevadă. “În mod cert, la mijlocul lui martie nu eram pregătiți pentru ceea ce urma să se întâmple. A urmat o prevalență a insuficienței renale la pacienții care suferiseră de insuficiență pulmonară, lucru nemaiîntâlnit înainte. Nu cred că cineva se aștepta ca toți acei pacienți să intre în insuficiență renală.” ( Dr. Goldfarb)

Pe măsură ce pandemia evolua și creștea numărul cazurilor de pacienți de la unitățile de terapie intensivă, s-au observat similitudini și la alte spitale în care se tratau pacienți cu COVID-19. “Fiecare dializă durează 3-4 ore; am ajuns să facem și 30 pe zi, ceea ce a însemnat o mare solicitare asupra echipei medicale”, spune Faith Lynch, asistenta șefă a secției de dializă a NYU (New York University) Winthrop.

"Ca răspuns la această rată mare de cazuri de insuficiență renală, statul New York a asigurat și a distribuit 50 de aparate de hemodializă “Tablo” din stocul federal. Spitalul Universitar New York Winthrop și New York Harbor VA Medical Center au cumpărat de asemenea astfel de aparate, chiar înainte de vârful de cazuri de la jumătatea lui aprilie. Aceste aparate sunt portabile și cu o interfață prietenoasă, ceea ce a permis operarea lor și de către alt personal medical atunci când asistentele de la dializă s-au îmbolnăvit."

Dar, chiar și cu toate echipamentele suplimentare, în multe cazuri boala a învins. “Vă pot spune că s-a întâmplat să stau de vorbă cu aparținătorii celor care urmau să facă dializă și să nu pot să le ofer acel gen de speranță pe care o așteaptă de la un medic”, spune Dr. Naveed Masani, șeful secției de dializă de la NYU Winthrop.

Printre cei care au supraviețuit îmbolnăvirii de Covid-19, unii și-au recuperat funcția renală dar mulți nu, și dializa ar putea să rămână ca o parte a vieții lor de acum încolo. “Combinația de insuficiență renală și pulmonară are o rată foarte mare de mortalitate. Cel puțin 70-80% dintre acești pacienți au murit.” spune dr. Goldfarb[...]

Sunt tot mai multe observații și relatări asupra modului în care COVID-19 afectează mai multe organe; e din ce în ce mai evident că noul coronavirus va avea un impact de durată...


[publicat la 01-Feb-2021]